HILVERSUM - Het is vrijwel zeker dat autobedrijf Kroymans, importeur van onder meer Saab, Hummer, Corvette en Alfa Romeo, failliet gaat.

Daarbij komen ongeveer duizend mensen op straat te staan. Bestuurder Dolf Polders van de vakbond CNV Metaaltechniek bevestigde dit dinsdag na een bericht in de Volkskrant.

''Alle tekenen wijzen erop dat de hele Kroymans-groep failliet gaat'', aldus Polders. Hij verwacht wel dat veel onderdelen een doorstart zullen maken, waardoor uiteindelijk ''een paar honderd man'' zonder baan zullen blijven.

Surseance van betaling

Kroymans, een van de grootste autobedrijven van Nederland, verkeert sind een week in surseance van betaling.

Dinsdag praten de vakbonden met de bewindvoerders van het bedrijf. Kroymans mag op last van de bewindvoerders geen commentaar geven.

Autoverkoop

Kroymans kwam onlangs in acute betalingsproblemen door de sterk gedaalde autoverkoop. In februari werden op de Nederlandse markt 31 procent minder auto's verkocht dan een jaar eerder.

In januari ging het om een daling van 15 procent. Veel consumenten stellen nu een dure aankoop uit vanwege de economische crisis.

Bovag

Branchevereniging Bovag heeft begin dit jaar al aangegeven te vrezen voor grote ontslagrondes in de autobranche.

De afgelopen maanden hebben verscheidene dealerbedrijven hun activiteiten moeten staken.

Geschiedenis

De geschiedenis van Kroymans gaat terug tot de negentiende eeuw. De onderneming bestaat sinds 2001 in haar huidige vorm.

De man die het bedrijf heeft uitgebouwd, Frits Kroymans, is nog altijd aandeelhouder. Kroymans behoort samen met Wijnand Pon en Evert Louwman tot de belangrijkste gezichten op de Nederlandse automarkt.

AutoRAI

Het naderende faillissement komt op een ongelukkig moment, een dag voor de opening van de AutoRAI voor het grote publiek. Alle merken van Kroymans zijn op deze autotentoonstelling aanwezig.

Klanten hoeven zich, volgens een Alfa Romeo-woordvoerder op de AutoRAI, geen zorgen te maken.

Alfa Romeo

''Het heeft geen enkele invloed, met Alfa Romeo Nederland gaat het goed. Onze operaties lopen gewoon door. Bovendien zal de fabrikant altijd de belangen van onze klanten garanderen, op het gebied van leveringen, garantie en service.''

Ook bij Saab maken ze zich geen zorgen. ''Het zal wel goed komen met Saab. Hoe het met Kroymans afloopt, is natuurlijk de vraag'', aldus een woordvoerder.