AMSTERDAM - Het ambtenarenpensioenfonds ABP presenteert dinsdag zijn herstelplan. Hieruit moet blijken hoe het grootste pensioenfonds van Nederland de zogenoemde dekkingsgraad de komende jaren weer wil laten stijgen.

Maandag meldde de nieuwsdienst van de NOS dat ABP de pensioenpremies gaat verhogen als de beurzen niet snel aantrekken. Een premieverhoging zou leiden tot een nieuwe tegenvaller voor de overheid. Die zou 600 miljoen euro extra moeten ophoesten.

Een woordvoerder van het ABP wilde de maatregel maandag niet bevestigen en ''niet op de zaken vooruitlopen''. ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland met 2,7 miljoen deelnemers.

Bevriezen

De pensioenfondsen Zorg en Welzijn en metaalpensioenfonds PME lieten maandag weten de pensioenen van hun deelnemers de komende jaren te bevriezen.

Zorg en Welzijn en PME hebben momenteel een dekkingsgraad van 90 procent. Het minimaal vereiste niveau is 105 procent. Dat wil zeggen dat een pensioenfonds minstens 1,05 euro in kas moet hebben tegenover elke euro aan verplichtingen.