SCHIPHOL -Ten minste 150 schoonmakers voerden dinsdagmiddag rond half drie actie op Schiphol. Dat zei Ron Meyer van FNV Bondgenoten.

De vakbond FNV Bondgenoten verwacht vier- tot vijfhonderd schoonmakers het werk neerleggen. Op de luchthaven werken ongeveer duizend schoonmaakmedewerkers. Ze staken niet allemaal tegelijk, omdat ze in ploegendiensten werken.

Volgens Meyer puilen de prullenbakken op Schiphol nu uit. Een woordvoerster van de Schiphol Group zei echter dat er nog voldoende schoonmakers werken om de luchthaven netjes te houden.

Rechter

Zes schoonmaakbedrijven probeerden tevergeefs de staking door de rechter te laten verbieden. Nadat partijen er niet in waren geslaagd tot een vergelijk te komen, gaf de rechter maandagmiddag toestemming voor de actie.

Lepels

De stakers dragen houten borden bij zich waarop ze met lepels slaan om aandacht te vragen. Ze roepen leuzen als ''respect''. De werkonderbreking had rond elf uur nog niet tot veel viezigheid op de luchthaven geleid.

''De bedrijven zijn dieven'', zei een van de schoonmakers, die zijn naam niet wilde geven. ''We moeten voor ons huis en voor de kinderen betalen, maar daar krijgen we te weinig geld voor.''

Enkele reizigers lieten weten dat ze begrip hebben voor de staking. ''Ook als het vies wordt. Mensen maken er zelf een rotzooi van. Nu leren ze misschien het in de prullenbak te gooien'', aldus een man.

De actie begon om zes uur. Tussen een en drie uur 's middags zijn er muziekoptredens. De schoonmakers kijken in de loop van de middag of ze hun staking doorzetten of niet.