UTRECHT - Ten minste vijfhonderd schoonmakers op Schiphol gaan dinsdag vanaf zes uur 's ochtends 24 uur staken. Dat zei Ron Meyer van FNV Bondgenoten maandag. Volgens hem is het de eerste staking van Schiphol-schoonmakers ooit.

De werknemers kregen maandag van de rechtbank in Utrecht toestemming om te staken. Zes schoonmaakbedrijven hadden vorige week dinsdag een kort geding aangespannen tegen FNV Bondgenoten om de actie te verbieden.

Hij had de werkgevers en de bond tot maandagmiddag twaalf uur de tijd gegeven om door middel van overleg hun conflict over arbeidsvoorwaarden op te lossen.

Eisen

"Nu kan alleen een fatsoenlijke oplossing ons nog stoppen", aldus schoonmaakster Judy Lock.

Schoonmakers op Schiphol voeren al drie maanden actie onder het mom 'Schoon Genoeg'. Ze willen werkzekerheid, een reiskostenvergoeding en een respectvolle behandeling.

Ze voerden al diverse acties, kregen steun van Tweede Kamerleden en van bekende Nederlanders als Agnes Jongerius en Frank de Boer.

Dinsdag zijn er tussen een en drie uur 's middags muzikale optredens op Schiphol, onder meer van de schoonmakers zelf. 's Middags beslissen de actievoerders of zij de staking verlengen.