DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën heeft maandag een herenakkoord over matiging van de bonussen gesloten met de top van de Nederlandse financiële sector.

Bos sprak de afgelopen maanden meermalen zijn boosheid en frustratie uit als bleek dat er weer bonussen of extra beloningen waren uitgereikt bij Nederlandse banken, ook de instellingen die met miljarden overheidssteun overeind waren gehouden.

De Tweede Kamer gaf Bos half februari opdracht afspraken te maken in de vorm van een herenakkoord.

Vertrouwen

Doel van het herenakkoord is het herstel van het vertrouwen van het publiek in de financiële sector. Die belooft nu zich te houden aan een ''duurzaam en gematigd beloningsbeleid''.

Bankiers en verzekeraars zullen afzien van beloningssystemen (''perverse prikkels'') die aanzetten tot het nemen van ''onverantwoordelijke risico's gericht op louter korte termijn en aandeelhouderswaarde''.

Ook zal de salarisstijging tijdens de financiële crisis aan de top van een bedrijf niet hoger zijn dan bij de rest van het personeel.

Jaarsalaris

Bij de door de overheid gesteunde ondernemingen ziet de raad van bestuur af van variabele beloningen over 2009 en zal ook bij het senior management 'de grootst mogelijke terughoudendheid' worden betracht met variabele beloningen. Vertrekvergoedingen bedragen maximaal één jaarsalaris.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tevreden over het herenakkoord. De SP vindt het akkoord onvoldoende en stelt dat Bos zich door de bankiers met een kluitje in het riet heeft laten sturen.

Steun

CDA, PvdA en de VVD steunen Bos en zijn herenakkoord. VVD-Kamerlid Frans Weekers is blij dat er nu een einde komt aan een ''frustrerende bonuscultuur bij bedrijven die nota bene met belastinggeld gered werden''.

Hij ziet het akkoord als een eerste stap richting herstel van het vertrouwen in de financiële sector. ''Bankiers zien de noodzaak van een cultuurverandering. Er wordt nu eigenlijk erkend dat het beleid niet overal deugde.''

Afgrond

''Het moet normaler met de beloningen'', stelde Bos maandag na afloop van zijn gesprek met de bankiers. Volgens hem hebben de ''excessieve bonussen economieën op de rand van de afgrond gebracht''.

Hij hoopt dat deze stap van bankiers ervoor zorgt dat het vertrouwen in hen terugkeert. Het nieuwe beloningsbeleid geldt zolang er sprake is van ''negatieve groei''.

Beloningsbeleid

Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van Rabobank, sprak na afloop van ''een goed gesprek''. De topman zegt zich al tijden te hebben verwonderd over het beloningsbeleid in zijn sector.

Wel stelde Heemskerk dat Bos zich meer moet inzetten om de 'hetze' tegen bankiers te bestrijden. ''Er zijn personen in de politiek die doen aan 'name and shame'.'' Maar er is geen reden voor generieke excuses, stelde Heemskerk. ''Ik heb ook fouten gemaakt, maar ben niet verantwoordelijk voor de hele crisis.''

Oververhitting

Ook Boele Staal van de Vereniging Nederlandse Banken, zag ''oververhitting'' in het debat, onder meer in de Tweede Kamer. ''Dat is begrijpelijk, maar het zou niet moeten. Bankiers beseffen duvels goed wat hen te doen staat.''