AMSTERDAM - De Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) heeft zijn woningverkopen de afgelopen maanden zien halveren. Dit zei LMV-voorzitter Ed van de Bijl zondag.

''Het gaat bar slecht. Eerst verkochten we tweeduizend woningen per maand, nu halen we net de duizend'', zei Van de Bijl.

De verkoopdaling wijst op een flinke verslechtering van de woningmarkt het afgelopen half jaar. In het derde kwartaal van 2008 verkochten de LMV-makelaars nog ruim vijfduizend woningen.

Lichtpunten

De makelaar ziet desondanks lichtpunten. ''Maart is alweer iets beter dan februari. Het tweede kwartaal zal beter zijn, dat is bijna een zekerheid.'' Volgens Van de Bijl hebben veel mensen die hun huis hebben verkocht nog geen nieuwe woning gekocht. Hij verwacht dat zij vanaf april actief worden op de markt.

De verkoopafname leidt vooralsnog niet tot flinke prijsdalingen. Volgens de LMV-voorzitter zijn de verkoopprijzen stabiel gebleven. Huiseigenaren die niet hoeven te verkopen hebben volgens Van de Bijl geen reden om hun vraagprijs te verlagen.

Openhuizendag

Zaterdag hielden de verschillende makelaarsverenigingen een openhuizendag. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), veruit de grootste makelaarsorganisatie van Nederland, liet weten dat ongeveer 110.000 mensen een kijkje hebben genomen in een huis dat te koop staat.