BRUSSEL - Belgische parlementsleden kijken met enige jaloezie naar de daadkracht waarmee de Nederlandse regering vorige week een crisisplan heeft afgesproken.

Velen verwijten de Belgische regering dat het vooralsnog helemaal niets heeft gedaan tegen het snel stijgende begrotingstekort en de torenhoge staatsschuld.

''Ik denk dat we in de herfst maatregelen moeten gaan nemen voor 2010 of 2011. Er moet zo'n 15 miljard euro gesaneerd worden'', erkende Kamerlid Hendrik Bogaert van regeringspartij CD&V zondag in tv-programma De Zevende Dag (VRT).

Te laat

Oppositieleider Peter Vanvelthoven (sp.a) vindt dat te laat: ''Waarom de herfst? Begin er vandaag aan. Nederland heeft de weg getoond met een akkoord met de sociale partners.''

Jan Jambon van oppositiepartij N-VA zei dat de regering ''de kelder ziet vollopen maar eerst op vakantie gaat''. De oppositiepartijen suggereren om eerst de Belgische belastingdienst op orde te brengen.

''Nu lopen we elk jaar 10 miljard euro aan bedrijfsbelastingen mis. We controleren een bedrijf slechts eens op de 33 jaar. Als we hier de Nederlandse controle hadden, was ons tekort veel kleiner'', aldus Vanvelthoven.