DEN HAAG - Rusland sluit de grenzen vanaf de tweede helft april voor Nederlandse appels en peren. Eerder was er sprake van dat de maatregel al op 1 april zou ingaan.

In afwachting van ''een ontmoeting in Rusland tussen vertegenwoordigers van het ministerie van LNV en de Russische autoriteiten'' is het importverbod uitgesteld. Dat meldt de branchevereniging Frugi Venta.

Normen

De Nederlandse appels en peren zijn niet meer welkom in Rusland omdat er te veel producten met overschrijdingen van de Russische residunormen zouden zijn aangetroffen. Rusland heeft strengere normen voor de resten van pesticiden, nitraten en nitrieten op fruit dan de Europese Unie.

Restricties

Wat de importrestricties precies inhouden en hoe lang die gaan gelden is volgens Frugi Venta nog niet duidelijk. ''Maar er wordt uitgegaan van een tijdelijk importverbod.'' Ook is het de branchevereniging niet helemaal duidelijk of het om appels en peren gaat van Nederlandse bodem die in Nederland geteeld zijn of fruit dat via Nederland geleverd wordt.