AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een rol gespeeld bij de toewijzing van zogeheten retentiebonussen aan een aantal bankiers van ABN Amro. Dit zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro vrijdag.

De retentiebonussen zijn extra vergoedingen die bepaalde sleutelfiguren bij de bank kregen om te voorkomen dat ze zouden opstappen.

Ook het consortium van Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland dat ABN Amro overnam, had om de vergoedingen gevraagd.

Bos

Op verzoek van minister Wouter Bos van Financiën zijn de retentiebonussen bij ABN nu aangepakt.

Maandag liet Bos weten dat de aanpak vruchten heeft afgeworpen. Zalm zei vrijdag dat voor mensen die weigeren af te zien van de bonus geen toekomst is bij het concern.

Onzin

Een woordvoerder van DNB noemde de uitspraken van Zalm ''onzin.'' Volgens hem zou het kunnen dat Zalm refereerde aan goedkeurende verklaringen die DNB heeft afgegeven bij de overname.

''Daarin staan bepalingen dat overnemende partijen zorg moeten dragen voor de continuïteit van de onderneming. Maar het is de verantwoordelijkheid van de instelling zelf daar invulling aan te geven.''

De Volkskrant berichtte in februari ook al over de retentiebonussen. Toen was het een personeelsmanager van ABN Amro die zei dat DNB een rol heeft gespeeld.