AMSTERDAM - De aandeelhouders van Philips hebben vrijdag ingestemd met een nieuw beloningspakket voor de lange termijn voor de top van het bedrijf.

Het bestuur en ongeveer honderd topmanagers worden in de toekomst harder afgerekend op ondermaatse prestaties, maar krijgen ook een hogere beloning bij een goede prestatie.

De top kan tussen de 0 en 200 procent van het beoogde aandelenpakket ontvangen, afhankelijk van de prestatie ten opzichte van twaalf branchegenoten.

Optiepakket

Nu kan dit variëren van 80 tot 120 procent.

Ruim 90 procent van de aandeelhouders stemde voor het voorstel. Een jaar geleden stemden aandeelhouders tegen het toenmalige voorstel, omdat de optieregeling daarin niet afhankelijk van prestaties was.

VEB

Beleggersvereniging VEB stemde desondanks tegen het voorstel. ''Het is te weinig ambitieus'', zei voorman Jan Maarten Slagter.

''Het is een stap in de goede richting, maar het is niet juist dat er ook een aandelenbeloning is indien Philips op bijvoorbeeld de één na laatste plaats komt te staan in vergelijking met branchegenoten.''

PGGM

Ook pensioenfonds PGGM zei teleurgesteld te zijn. ''Er zou geen beloning moeten zijn voor prestaties onder het gemiddelde'', aldus een vertegenwoordigster van PGGM.

Pensioenfonds ABP stemde, in tegenstelling tot een jaar geleden, in met het voorstel. Het fonds zei tevreden te zijn met de prestatie van het bestuur over het afgelopen jaar.