UTRECHT - Storingen met wissels en seinen en andere technische mankementen aan het spoor waren het afgelopen halfjaar de oorzaak van de grootste vertragingen bij de NS. Dat heeft een woordvoerder van de vervoerder vrijdag gezegd.

Op 1 februari reden de minste treinen op tijd. De punctualiteit was toen gedaald tot 64,1 procent als gevolg van een wisselstoring, een stroomstoring en drie zelfdodingen. Op de tweede plaats staat 9 januari. Ongeveer 64,3 procent van de treinen reed volgens het spoorboekje door een defecte meettrein en een grote stroomstoring in Rotterdam.

Uit de top-20 van grootste vertragingen blijkt verder dat bermbranden en kapotte treinen ook de nodige problemen veroorzaakten. Op 4 juni reden weinig treinen op tijd wegens "diverse lastige reizigers".

Volgens de NS-zegsman maakt de top-20 van grootste vertragingen duidelijk dat de knelpunten op het spoor snel moeten worden aangepakt. De NS en spoorbeheerder ProRail willen hiervoor de komende vier jaar 2,4 miljard euro van de overheid. Op Prinsjesdag maakt de regering duidelijk hoeveel geld er voor het spoor wordt vrijgemaakt.