HILVERSUM - En of het een lounge-generatie is; kinderen leggen op dertigers een zware druk. Ruim 40 procent van de dertigers vindt dat kinderen hun carrière in de weg staan.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van AVRO Radio 1-programma De Praktijk onder bijna 1400 mensen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok I Netpanel. Dat onderzoeksbureau constateerde dat 60 procent van de dertigers vindt dat kinderen hun sociale leven in de weg staan.

De helft ervaart zijn kroost als een belemmering voor zijn relatie. En als een financiële belasting. Een derde van degenen die aan kinderen denken, vraagt zich of dat financieel wel is op te brengen.

Schoonmaken

Bijna zes op de tien dertigers, met en zonder kinderen, komen door de druk van het leven te weinig toe aan schoonmaken, constateerden de onderzoekers. Vijf op de tien geeft aan door die spanning zijn vrienden te weinig te zien, onvoldoende te ontspannen en te weinig uit te gaan. Vier op de tien dertigers zegt door die druk zelfs een ondermaats liefdesleven te hebben.

Een kwart heeft, doordat het hem of haar allemaal te veel werd, wel eens tijdelijk niet gewerkt. Eenzelfde aantal zegt dan ook het gevoel te hebben in een spagaat te zitten tussen werk en privé en denkt aan een andere baan.

Zichzelf

Een overgrote meerderheid van 70 procent zegt het dertigerdilemma in zijn omgeving te kennen en 55 procent herkent dat bij zichzelf.

De AVRO besteedt donderdag uitgebreid aandacht aan dertigers en de dilemma's. Naast De Praktijk op de radio wordt om 20.30 uur op Nederland 3 het programma Zóóó30! uitgezonden.