PARIJS - Een consortium onder leiding van Edgar Bronfman jr. heeft een bod uitgebracht op VUE, Vivendi Universal Entertainment, de Amerikaanse amusementsdivisie van het Franse mediaconglomeraat.

Bronfman wil 8 miljard dollar in contanten neerleggen, aldus de Franse zakenkrant Les Echos. Het bod heeft een wrange bijsmaak omdat Bronfman zijn bedrijf Seagram weer min of meer wil terugkopen. De amusementsdivisie is in 2000 door Vivendi gekocht voor 34 miljard dollar. Volgens Les Echos gaat het nieuwe bedrijf Universal heten.

NBC

Tot nu toe gold het televisienetwerk NBC, dochteronderneming van General Electric, als belangrijkste overnamekandidaat. Vivendi Universal Entertainment omvat de Universal-filmstudio's, themaparken en een aantal Amerikaanse kabeltelevisiestations.

De Financial Times meldde vrijdag dat NBC een fusie voorstelt met VUE waardoor de Franse groep een minderheidsbelang van circa 25 procent blijft houden. De constructie met NBC geniet volgens ingewijden de voorkeur van een aantal bestuurders van Vivendi. Het zou de wat beschamende verkoop van VUE vermijden.

14 miljard

De top van het Franse conglomeraat had eerder de divisie voor 14 miljard dollar in de etalage gezet. Het nadeel van de NBC-constructie is echter dat er geen contant geld mee is gemoeid. De verkoop is vooral bedoeld om de schuldenlast van Vivendi te verminderen.

De raad van bestuur van Vivendi komt waarschijnlijk volgende week bijeen om tussen de twee biedingen te kiezen. Als derde partij zweeft bovendien Liberty Media nog boven de markt. Liberty's topman John Malone heeft eerder bevestigd interesse in de amusementstak van VUE te hebben en heeft ongeveer 6 miljard dollar in kas.