DEN HAAG - Banken en verzekeraars die bij de overheid aankloppen voor nieuwe financiële steun, zullen een harde toezegging moeten doen dat ze geen hoge bonussen uitkeren aan hun personeel.

Dat heeft minister Wouter Bos van Financiën vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

"Ik ben bereid om bij volgende steunoperaties nog strengere eisen te stellen aan de bonussen'', aldus de vicepremier.

Amerikaanse voorbeeld

Hij zegde ook toe te kijken naar het voorbeeld van een Amerikaanse wet die regelt dat bonussen voor werknemers van bedrijven met staatssteun zwaar worden belast. "Ik sluit op dit moment niks uit.''

Bos waarschuwde wel dat bedrijven zo'n wet makkelijk kunnen ontduiken door bonussen te vervangen door een hoger vast salaris.

De minister wil de bonuscultuur in de financiële sector hoe dan ook aanpakken: "Het liefst goedschiks, maar anders kwaadschiks.''

Hij riep banken en verzekeraars vrijdag op voorlopig geen hoge bonussen te betalen. Over anderhalve week heeft de bewindsman een bijeenkomst met topbankiers om te praten over de bonuscultuur in hun sector.

Banken

Deze week is het debat over bonussen opnieuw opgelaaid, nadat was gebleken dat de aankomend financieel topman van bankverzekeraar ING 100.000 aandelen in het concern krijgt. Hij kan daarmee maximaal 1,3 miljoen euro toucheren.

ING heeft de afgelopen maanden twee keer miljarden aan overheidssteun gekregen en keerde over 2008 ongeveer 300 miljoen euro aan bonussen uit. Bos noemde dit “beroerd''.

Ook bij ABN Amro werden er bonussen uitgekeerd. ABN-directeur Jan Peter Schmittmann kreeg een vertrekpremie van 8 miljoen euro. Minister Bos verzette zich hiertegen, maar ving bot bij de rechter.

Fortis Bank Nederland, in handen van de overheid, besloot de bonussen voor de subtop te schrappen.