DEN HAAG - De oppositie wil wettelijk regelen dat bonussen bij bedrijven die staatssteun krijgen zeer zwaar belast worden. PVV en VVD vinden dat minister Wouter Bos van Financiën moet regelen dat bonussen bij bijvoorbeeld ING en Aegon desnoods volledig worden afgeroomd.

"Zolang een bedrijf ook maar een cent krijgt van de overheid, mag niemand een bonus ontvangen'', zei PVV-leider Geert Wilders vrijdag.

Hij eist dat Bos dit regelt in een spoedwet. Weigert de minister, dan zal de PVV met een initiatiefwetsvoorstel komen.

Amerikaans voorbeeld

SP en GroenLinks denken naar Amerikaans voorbeeld aan een bonusverbod voor werknemers, die meer dan 100.000 euro verdienen.

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een wet aangenomen die bonussen bij bedrijven met veel staatssteun zwaar belast.

Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft Bos hier nu een mogelijkheid om zijn klaagzang over de bonuscultuur om te zetten in daden. "Hij kan er zelf iets aan doen door met zo'n wet te komen.''

Opheldering

Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft Bos hier nu een mogelijkheid om zijn klaagzang over de bonuscultuur om te zetten in daden.

"Hij kan er zelf iets aan doen door met zo'n wet te komen.'' GroenLinks wil Bos dinsdag in de Tweede Kamer om opheldering vragen.

Net als de VVD ziet GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik mogelijkheden om in te breken op bestaande beloningsafspraken.

Wilders vindt dat de minister van Financiën direct harde afspraken had moeten maken met banken en verzekeraars die staatssteun krijgen.

"Gewoon slikken of stikken: zolang jullie aan het overheidsinfuus liggen, komen er geen bonussen. Dat heeft hij helaas verzuimd. Maar er ligt nu een kans om dat recht te zetten.''

Lodewijk de Waal

VVD en GroenLinks zijn zeer kritisch over de rol van oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, die vorig jaar bij de staatssteun aan ING door Bos werd aangewezen als overheidscommissaris. Hij treedt eind april officieel aan.

Donderdag bleek dat de nieuwe financiële ING-topman een flinke startbonus krijgt.  "De officiële benoeming van De Waal had al lang geregeld moeten zijn'', aldus Vendrik.

VVD-Kamerlid Frans Weekers vindt dat De Waal schromelijk heeft gefaald. De SP stelde donderdag al dat de oud-FNV-voorzitter al gediskwalificeerd is en beter helemaal niet meer kan beginnen bij ING.