AMSTERDAM - Goed nieuws voor automobilisten. Olieconcern Shell zet een zuiniger brandstof in de markt. Vanaf 10 april zal de nieuwe 'FuelSave' Euro 95 binnen een paar weken de huidige Euro 95 in heel Nederland vervangen.

Met de nieuwe benzine, die evenveel kost als het oude type, bespaart de consument tot een liter per tank.

Dat maakte het olieconcern vrijdag bekend. "Aan de nieuwe benzine is een wrijvingsverminderaar toegevoegd, waardoor energieverlies in de motor vermindert, vooral op plaatsen waar motorolie moeilijk bij komt'', aldus Shell in een verklaring.

Efficiënter

Daarnaast bevat de nieuwe benzine speciale reinigende bestanddelen, die het vormen van vuilafzettingen in de motor tegengaat. Met een schone motor verbetert de verbranding.

"De nieuwe benzine is efficiënter en zorgt ervoor dat de motor soepeler draait'', aldus een woordvoerder.

Primeur

Nederland is het eerste land ter wereld waar de FuelSave-brandstof op de markt komt. De automobilist die de nieuwe Euro 95 tankt, kan met een tank al gauw 15 kilometer extra rijden, zo stelde de woordvoerder.

"Een liter staat al snel gelijk aan dat ene ritje naar oma, het sportveld of de supermarkt'', aldus ook manager Arthur Reijnhart van de verkoopafdeling van Shell Nederland.

Voor heel Nederland betekent de nieuwe benzine volgens Shell een besparing van meer dan 110 miljoen liter benzine per jaar. Dat komt neer op ongeveer 2300 volle tankwagens, of 41.000 keer de wereld rond.