UTRECHT - ''Zo, middagje vrij genomen?'' Dat krijgt iets meer dan een op de tien werknemers te horen als hij voor vijf uur het pand verlaat, ook al is hij 's ochtends eerder begonnen.

Zo blijkt donderdag uit onderzoek van Nederland Bereikbaar en de Taskforce Mobiliteitsmanagement onder vierhonderd werknemers.

Een op de vijf werknemers zegt zelfs ''belachelijk gemaakt te worden'' als hij eerder weggaat van zijn werk. Ruim een kwart van de werkenden voelt zich er dan ook niet lekker bij wanneer hij afwijkt van de standaardwerktijden.

Cultuuromslag

Voorzitter Lodewijk de Waal van de taskforce pleit voor een cultuuromslag in het denken over de werktijden.

''Werknemers staan in meerderheid positief tegenover flexibel werken, maar er is een verandering bij werkgevers en werknemers nodig om af te rekenen met de ouderwetse 9 tot 5-cultuur.''

Vergadercultuur

Het veranderen van de vergadercultuur zou daarbij een rol kunnen spelen. Door vroeg ingeplande vergaderingen kunnen werknemers soms niet anders dan in de spits rijden.

Overigens geeft ruim de helft van de ondervraagden aan altijd op de drukste tijden van de dag van en naar het werk te rijden. Een derde doet dat af en toe, 18 procent nooit.