WASHINGTON - Topman Edward Liddy van de Amerikaanse verzekeraar AIG heeft zijn personeel opgeroepen ten minste de helft van de ontvangen bonussen terug te betalen.

De uitspraak van Liddy komt na hevige kritiek op de uitkering van bonussen ter waarde van 165 miljoen dollar terwijl AIG overheidssteun ontvangt.

''We hebben het Amerikaanse volk luid en duidelijk gehoord de afgelopen dagen'', aldus Liddy woensdag tijdens een speciale hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden.

Hij heeft zijn personeel dat meer dan 100.000 dollar aan bonus heeft ontvangen, gevraagd ''het juiste te doen'' en de bonus in te leveren.

Riskante beleggingen

Op de vraag waarom het in de eerste plaats noodzakelijk is om bonussen te betalen, antwoordde Liddy dat de verzekeraar nog steeds riskante beleggingen heeft, die door de juiste en gekwalificeerde mensen moeten worden beheerd.

''Ik ben wanhopig aan het proberen een totale, ongecontroleerde ineenstoring van AIG te voorkomen.'' In september kon het voortbestaan van AIG alleen gegarandeerd worden door overheidssteun van 170 miljard dollar.

Gehoor

Liddy zei dat sommige personeelsleden al aan zijn oproep gehoor hebben gegeven en (delen van) hun bonus hebben ingeleverd.

Hij weigerde de namen van werknemers te onthullen, omdat hij voor hun leven vreest. AIG heeft verschillende doodsbedreigingen ontvangen.

''Alle leidinggevenden en hun familieleden moeten worden geëxecuteerd met pianosnaren om hun nek'', las Liddy voor uit één van de dreigbrieven.

Geithner

Minister van Financiën Timothy Geithner liet weten dat AIG alleen de nog toegezegde 30 miljard dollar overheidssteun tegemoet kan zien, als de bonussen worden ingetrokken.

Bovendien zal het ministerie nog eens 165 miljoen dollar van de totaalsom aftrekken als straf.