RIJSWIJK - Ruim 13.000 buitenlanders zijn tot dusver via een speciale regeling voor hoogopgeleide migranten in Nederland aan de slag gegaan.

De meeste kenniswerkers komen uit India, gevolgd door de Verenigde Staten, China en Japan. De meesten zijn man en tussen de achttien en dertig jaar.

Dat blijkt uit het jongste overzicht dat directeur Peter Veld van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dinsdag heeft gepresenteerd. De regeling voor kennismigranten bestaat sinds oktober 2004.

Tot en met juni vorig jaar mochten er 13.210 Nederland in. Ze werken in loondienst in de ICT-sector, de industrie, de handel en als wetenschapper. Uit de bevindingen blijkt volgens de IND dat kenniswerkers de Nederlandse economie versterken.

Puntensysteem

Sinds begin dit jaar geldt er een puntensysteem voor de toelating van hoogopgeleide buitenlanders. Als ze minstens een mastertitel hebben, kunnen ze een verblijfsvergunning van maximaal een jaar krijgen om als kennismigrant een baan te zoeken of een innovatief bedrijf te beginnen.

Buitenlandse toptalenten, die nog weinig naar ons land komen, moeten daardoor makkelijker toegelaten kunnen worden.

Bij een apart loket van de IND in Rijswijk is het mogelijk een verblijfsvergunning voor gezinsleden van kenniswerkers aan te vragen. Omdat bedrijven het niet handig vonden dat dat alleen in Rijswijk kan, heeft de IND besloten deze dienst ook aan te gaan bieden op locaties in Zwolle, Den Bosch en Hoofddorp.