AMSTERDAM - Fortis Bank Nederland is de eerste bank met overheidssteun die bonussen schrapt in de managementlaag direct onder de raad van bestuur. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag op basis van interne stukken van de bank.

Het gaat om naar schatting 25 mensen, wier variabele beloning tot honderd procent van het basissalaris zou oplopen. Hun vaste loon schommelt tussen de 130 duizend en 220 duizend euro.

Tot nu toe had Fortis alleen de bonussen van de raad van bestuur beëindigd, net als ING, ABN Amro, Aegon en SNS Reaal. Alleen Van Lanschot, dat geen staatssteun heeft ontvangen, schrapte eerder de algemene bonus over 2008, schrijft de krant.

De bonus voor de overige Fortis-medewerkers is maximaal de helft van hun bonus over 2007. In de meeste gevallen zou het gaan om een extra maandsalaris.

Belangrijk signaal

Een woordvoerder van de bank noemt het besluit in het dagblad 'een belangrijk signaal van de bank naar aanleiding van het maatschappelijk debat'. Bonussen bij financiële instellingen konden de afgelopen tijd rekenen op forse kritiek.

Zo noemde minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) de bonussen bij ING 'beroerd'. Hij voegde daaraan toe dat hij er niets aan kon doen, omdat de bonussen in eerdere afspraken zijn vastgelegd.