DEN HAAG - De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben donderdagavond toch weer voortgang geboekt in hun onderhandelingen over een pakket maatregelen om de recessie te bestrijden.

De impasse van de afgelopen twee dagen lijkt daarmee doorbroken. De onderhandelaars spraken af maandag verder te praten.

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel sprak van "indringende gesprekken" en zei dat de partijen met "veel huiswerk" de komende dagen in eigen kring aan de slag gaan.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei dat er vooruitgang was geboekt en dat de "contouren van een plan" op tafel liggen. Ze zei vrolijker uit het overleg te zijn gekomen dan dat ze er in was gegaan.

Rouvoet

ChristenUnie-leider en vicepremier André Rouvoet noemde als grootste dilemma de vraag wanneer en wie de rekening betaalt voor de aanpak van de recessie.

De drie partijen zijn het er al min of meer over eens dat er voor een bedrag van ongeveer 5 miljard euro extra geïnvesteerd wordt om de economie aan te jagen. Rouvoet ontkende dat er de afgelopen dagen irritaties waren geweest tussen de onderhandelaars.

Balkenende

Dinsdagavond liepen de onderhandelingen onder voorzitterschap van premier Jan Peter Balkenende tussen CDA, PvdA en ChristenUnie vast. Vervolgens had Balkenende de hele woensdag en een groot deel van de donderdag nodig om het overleg weer vlot te trekken. Hij voerde daarvoor een serie afzonderlijke gesprekken met de onderhandelaars.

Donderdag lag er een nieuw stuk op tafel waarin geprobeerd werd de verschillende standpunten bij elkaar te brengen. De PvdA wil eerst de economie stimuleren en pas later ingrijpen.

Investeren

Het CDA daarentegen weigert de komende jaren lijdzaam toe te zien hoe de schulden van de overheid verder oplopen en wil daarom nu bezuinigen. De ChristenUnie wil eerst investeren en vanaf 2011 pas bezuinigen. Geen van de onderhandelaars wilde ingaan op de inhoud van de besprekingen.

Met het opschorten van het overleg worden de onderhandelingen ook over het PvdA-congres getild dat zaterdag en zondag in Utrecht plaatsvindt. Ook de ChristenUnie heeft vrijdag en zaterdag een partijbijeenkomst.