AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs wist dinsdagmorgen geen richting te bepalen. De AEX-index schommelde voortdurend rond winst en verlies. Aan het einde van de ochtend noteerde de graadmeter van hoofdfondsen een marginale plus van 0,04 procent. Dat is een stijging van 0,20 punten op 488,16.

Bekijk video

Grootste stijgers in de AEX waren KPN, Ahold en Heineken. Deze fondsen stegen tussen de 1 en 2 procent. Ook onder de verliezers waren geen grote uitschieters. Onderaan de lijst bungelden Getronics en Buhrmann met verliezen iets meer dan een procent. Hekkensluiter Hagemeyer presteerde het slechtst. Het handelshuis verloor 1,17 procent tot 21,20 euro.

Handelaren verwachten dat de jaarcijfers van Amerikaanse bedrijven voor meer richting op de beurs zullen zorgen. Dinsdagmiddag komt de stroom jaarcijfers op gang. Een van de grote bedrijven die na sluiting van Wall Street met cijfers komt is technologiezwaargewicht Intel.

De MidKap-index stond er ook niet florissant bij. De graadmeter van middelgrote fondsen stond op een verlies van 5,51 punten op ,44. Dat is een min van 1,12 procent. Aan de top prijkten Vodafone Libertel, Nutreco, Océ en CSM.

Laurus

Grote verliezer van de MidKap-index was Laurus. Het aandeel verloor 5,5 procent en kost nu 4,81 euro. Het supermarktconcern kreeg een claim van 48 miljoen euro van schuldeisers van hun Spaanse keten. De claim komt juist op een moment dat Laurus probeert een koper te vinden voor deze winkels.