DEN HAAG - Als de vliegtaks wordt afgeschaft, levert dat de Nederlandse economie 1,3 miljard euro op. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Algemene Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) is uitgevoerd.

Het gaat vooral om inkomsten uit het inkomend en uitgaand toerisme. Na de invoering van de vliegtaks zijn bijna een miljoen passagiers uitgeweken naar buitenlandse luchthavens.

De beoogde belastingopbrengst uit de vliegtaks van 300 miljoen blijft achter bij de verwachtingen. De reisbranche kwam in januari al met een tussenrapportage over de gevolgen van de vliegtaks. Daaruit bleek al dat de economische schade flink in de papieren liep.

De meeste reizigers zijn uitgeweken naar vliegvelden waar ze geen extra luchtvaartbelasting hoeven te betalen, vooral in België en Duitsland. Schiphol noteert 11 procent minder passagiers. Vertrekkende passagiers betalen 11,25 euro per ticket voor vluchten tot 2500 kilometer.

Afgeschaft

Directeur Frank Oostdam van ANVR verwacht dat de vliegtaks zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Hij heeft de indruk dat het onderwerp ''redelijk bovenaan'' ligt bij de maatregelen die de coalitiepartijen willen treffen om de economische crisis te lijf te gaan.

Consumenten besluiten vooral veel minder om tweede en derde vakanties te boeken, stelde Oostdam. ''De zomerperiode loopt redelijk vol. De boekingen voor het voorseizoen zijn echter dramatisch.''

Speculeren

Volgens de ANVR speculeren vakantiegangers erop dat de tarieven zullen dalen. Ook zouden zij rekening houden met afschaffing van de vliegtaks. Oostdam: ''Daarom is het goed dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt.''

Volgens werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes is nu het moment aangebroken om de impopulaire vliegtaks ter discussie te stellen. ''Anders moeten we wachten op de volgende kabinetsperiode. En we wensen geen kruideniersmentaliteit. Dus geen halve vliegtaks.''