VOORBURG - De horeca heeft de klandizie in de eerste helft van dit jaar verder zien teruglopen. Cafés, restaurants en hotels verkochten beduidend minder dranken, maaltijden en kamers. In het tweede kwartaal en de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de afname respectievelijk 5,2 en 5,9 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die donderdag zijn gepubliceerd. "Dat het niet goed gaat in de horeca is duidelijk. De trend van 2002 zet zich door, toen de ondernemers al bijna 4 procent minder verkochten", aldus econoom A. Gras van het CBS.

Gras wijst erop dat de horeca vorig jaar de verminderde klandizie nog wist op te vangen met forse prijsverhogingen van gemiddeld 6,6 procent. "Hierdoor werd er toch nog verdiend en steeg de omzet (2,5 procent)."

Tot nu toe dit jaar stegen de prijzen in de horeca minder snel. Daardoor werd er per saldo minder verdiend. Zo daalde de omzet in de horeca in het tweede kwartaal met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2002, bij een prijsstijging van gemiddeld 2,1 procent.