DAR ES SALAAM - De wereldeconomie zal dit jaar krimpen. ''De groei komt uit beneden de nullijn'', zo liet voorzitter Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag weten tijdens een bijeenkomst van Afrikaanse landen in Tanzania.

De wereld is in de greep van een ''Grote Recessie'', aldus Strauss-Kahn.

Het gaat om de ''slechtste economische prestatie sinds de geboorte van de meesten van ons'', zo zei de IMF-topman.

Hij noemde onder meer het ineenstorten van het vertrouwen in de economie, het terugvallen van de vraag van consumenten, de krimp van de wereldhandel en het inzakken van de prijzen van grondstoffen als oorzaken en symptomen van de malaise.

Afrika

Strauss-Kahn riep ontwikkelde landen op om een continent als Afrika niet te vergeten. De crisis bereikt Afrika iets later dan westerse landen, maar ontwikkelingslanden worden volgens hem uiteindelijk hard geraakt.

''De problemen kunnen de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt teniet doen. Miljoenen mensen zouden weer teruggeworpen worden in armoede'', aldus de IMF-topman.

Het IMF hield voor Afrika eerder vast aan een groeivoorspelling van 3 procent voor dit jaar. Maar deze inschatting zou volgens Strauss-Kahn ''te optimistisch'' kunnen blijken.