AMSTERDAM - Een op de vier gezinnen betaalt dit jaar honderden euro's meer voor kinderopvang en buitenschoolse opvang. Gezinnen met lagere inkomens gaan er in verhouding het meest op achteruit.

Gezinnen met lagere inkomens gaan er in verhouding het meest op achteruit. Dat blijkt uit de eerste cijfers van het Meldpunt Kinderopvang dat de FNV in januari opende, zo heeft de bond dinsdag bekendgemaakt.

De FNV wil met het meldpunt in kaart brengen hoeveel duurder de opvang sinds januari is geworden.

Vanaf 1 januari van dit jaar is de inkomensafhankelijke ouderbijdrage omhooggegaan. Ook heeft het kabinet het uurtarief op basis waarvan de toeslag voor kinderopvang wordt berekend, bevroren op 6,10 euro.

Belastingen

De inkomensafhankelijke bijdrage kunnen ouders volgend jaar grotendeels terugkrijgen via de belastingen. De duurdere kinderopvang komt vooral door het bevroren uurtarief.

Uit de resultaten van het meldpunt blijkt dat ruim een kwart van de ouders gemiddeld 6,35 euro per uur moet betalen voor kinderopvang.

Dat kan een paar honderd euro extra per jaar betekenen, aldus de FNV.

Dijksma

Volgens een woordvoerder van verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) brengt ongeveer een kwart van de ondernemers in de kinderopvang een uurprijs in rekening die boven de grens van 6,10 euro ligt.

Hij stelt dat kinderdagverblijven voor dat bedrag zeker in staat zijn kwaliteit te leveren.

NMa

Op dit moment doet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek naar de kinderopvang.

De vraag naar plekken in de kinderopvang is groter dan het aanbod en de kartelwaakhond wil onder andere weten of de marktwerking niet geschaad wordt door deze lange wachtlijsten.