TOKIO - De Nikkei-index in Tokio is dinsdag met een verlies van 0,4 procent op het laagste niveau in 26 jaar gesloten. Plannen van de Japanse overheid om de aandelenmarkt te steunen, werden voor kennisgeving aangenomen door beleggers.

Japanse farmaceuten gingen onderuit na een megafusie in de farmasector in de Verenigde Staten.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen daalde 31,05 punten tot een stand van 7054,98 punten en verloor daarmee voor de derde handelsdag op rij.

De Japanse minister van Financiën Kaoru Yosano zei dat de overheid alles zal doen om te voorkomen dat de financiële crisis wordt verergerd door de sterke koersdalingen op de beurs.

In het lopende gebroken boekjaar, dat eind deze maand eindigt, is de Nikkei al bijna in waarde gehalveerd. Daardoor lijden banken zware verliezen op de waarde van hun aandelenpakketten en wordt hun kapitaalbasis aangetast.

Takeda Pharmaceutical

Japanse farmaceuten moesten achteruit onder druk van de miljardenfusie tussen de Amerikaanse farmagiganten Merck en Schering-Plough. Takeda Pharmaceutical, de grootste geneesmiddelenproducent van Japan, daalde 3,9 procent en Astella Pharma zakte 5,3 procent.

Elders in het Verre Oosten was het beursbeeld wel positief. De Kospi in Seoul sloot 1,9 procent hoger en de beurs in Sydney won 0,7 procent. De Hang Seng in Hongkong eindigde 3,1 procent in de plus.