WHITEHOUSE STATION/OSS - Door de fusie van twee grote Amerikaanse farmaciereuzen is het van oorsprong Nederlandse farmaciebedrijf Organon van eigenaar verwisseld.

Organon, dat in 2007 door AkzoNobel voor 11 miljard euro werd verkocht aan Schering-Plough, komt nu onder de vleugels van Merck.

Merck betaalt in totaal ongeveer 41,1 miljard dollar (32,5 miljard euro) voor Schering-Plough, dat zelf in 1971 door een fusie tot stand kwam.

De nieuwe onderneming zal worden geleid door de huidige Merck-topman Richard Clark.

Arbeidsplaatsen

Bij Organon werkten ten tijde van de overname door Schering-Plough ongeveer 19.000 mensen. Inmiddels zijn er banen geschrapt, waaronder enkele honderden van de ongeveer 4500 arbeidsplaatsen in Nederland.

Onduidelijk is of de overgang naar Merck ook arbeidsplaatsen kost. Merck en Schering, de makers van onder meer cholesterolverlagers Zetia en Vytorin, denken vanaf 2011 jaarlijks een kostenbesparing van 3,5 miljard dollar (2,8 miljard euro) te kunnen realiseren.

Aandeelhouders

Aandeelhouders van Schering-Plough worden voor een deel in aandelen Merck en voor een deel in contanten betaald.

Schering-Plough krijgt op deze manier een aandeel van circa 32 procent in het nieuwe bedrijf, de aandeelhouders van Merck de rest.

Schering-Plough en Merck hebben nu samen een omzet van circa 47 miljard dollar (37,2 miljard euro). Merck verwacht in het eerste jaar na het rondmaken van de fusie een ''bescheiden'' bijdrage aan de operationele winst.

Daarna rekent het bedrijf op een ''aanzienlijke'' vooruitgang.

Overname

De fusie, waarover jarenlang is gespeculeerd, volgt op de recente overname van farmacieconcern Wyeth door branchegenoot Pfizer voor in totaal zo'n 68 miljard dollar.

''De industrie moet inkrimpen. Er is overcapaciteit op de markt'', aldus een analist.

De fusiegolf is daarmee waarschijnlijk nog lang niet afgesloten. Zo heeft de Zwitserse farmaceut Roche een bod uitstaan op het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genentech.

Bod

Roche heeft al een belang van 56 procent in Genentech en verhoogde onlangs zijn bod op de rest van de aandelen.

Organon maakte bijna veertig jaar deel uit van het Akzo-concern. De geschiedenis gaat echter terug tot 1923.

De directeur van Zwanenberg Slachterijen en Fabrieken in Oss wist toen samen met wetenschappers van de universiteit van Amsterdam insuline te halen uit het slachtafval van zijn fabriek. Tot het bedrijf behoorde ook Intervet, een producent van diergeneesmiddelen.