DEN HAAG - Ongeveer de helft van de overslagbedrijven in de Nederlandse zeehavens doet te weinig om zwaar werk lichter te maken. Hierdoor doen havenwerkers volgens de Arbeidsinspectie vaak onnodig veel te zware arbeid en is er sprake van 'forse lichamelijke overbelasting'.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van de inspectiedienst bij 134 havenbedrijven, waar ook handmatige arbeid wordt verricht.

Daarbij gaat het om stukgoedoverslag met balen die wel 65 kilo kunnen wegen, tot het los- en vastsjorren van containers op zeeschepen met tangen van 20 tot 25 kilogram.

Ruim een derde van de gecontroleerde bedrijven kreeg een waarschuwing en eisen opgelegd om werkomstandigheden van het personeel te verbeteren.

De Arbeidsinspectie noemt ook de gevallen ernstig dat zwaar werk wordt afgewenteld op tijdelijk ingehuurde krachten en buitenlandse bemanning van schepen.

Volgende controle

Bij controles op het gebied van gezondheid worden volgens een woordvoerster van de inspectiedienst altijd eerst eisen opgelegd. Pas als bij een volgende controle blijkt dat daaraan niet is voldaan, kunnen boetes volgen.

In het stukgoed zijn de meeste overtredingen geconstateerd. Zo stuitten inspecteurs op situaties, waarbij havenwerkers onderdeks gebukt moesten werken en ingevroren vis moesten sjouwen in de vrieskou. Ook werd personeel onder druk gezet om tempo te maken door ze in stukloon te betalen.

Goede voorbeelden

Maar de Arbeidsinspectie zag ook goede voorbeelden van havenbedrijven die met creatieve oplossingen het werk minder zwaar maken. Een overslagbedrijf in Amsterdam werkt bijvoorbeeld met een containerkantelaar, waardoor een container gevuld met balen cacao uitgestort wordt op een lopende band. Aan het einde van deze band vallen de balen op een pallet.

Dergelijke oplossingen worden volgens de inspectiedienst nog te weinig bedacht, omdat in de havens de overtuiging zou leven dat het werk nou eenmaal zwaar is. Ook werknemers zelf zouden ''een machomentaliteit'' kennen.

Meerdere werkgevers hebben inmiddels wel specialistisch advies ingewonnen om zwaar werk lichter te maken. Inspecteurs blijven controleren of het ook beter gaat.