BRUSSEL - Ministers van Financiën van de 27 EU-landen nemen maandagavond en dinsdag de temperatuur op van de economie. Bij hun beraad in Brussel bespreken ze opnieuw impulsen voor de sterk afgekoelde economie.

Op tafel komt onder meer het plan om de btw-tarieven te verlagen op vele producten, zoals restaurants en luiers. De ministers hebben daarover een fiks meningsverschil.

De Duitse minister vindt het plan te duur. Maar de ministers staan onder druk van hun regeringsleiders, die hierover volgende week donderdag bij een EU-top een akkoord willen bereiken.

Nederland

Nederland wil in elk geval lage btw op luisterboeken. Onduidelijk is of dit nog steeds in het vat zit. De Europese Blinden Unie en Europese Uitgevers Federatie beklaagden zich vrijdag dat deze categorie was geschrapt in een aanpassing van het EU-voorstel.

De bewindslieden debatteren ook over sterker Europees toezicht op banken en striktere regels voor bureaus die kredietwaardigheid beoordelen.

Begrotingstekorten

Veel aandacht gaat uit naar de sterk oplopende begrotingstekorten. Veel landen krijgen ruim de tijd om de tekorten terug te brengen tot onder de EU-limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Tenslotte ontvouwen de ministers vast hun eerste ideeën voor de EU-begroting 2010. Nederland behoort traditioneel tot de landen die vinden dat de EU-begroting wat zuiniger moet.

Namens Nederland is staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen) present. Minister Wouter Bos (Financiën) kan zich niet losmaken uit het coalitieoverleg in Den Haag.