DEN HAAG - De helft van de jongeren van 15 tot en met 22 jaar vindt de economische recessie ernstig. Maar zes van de tien jongeren merken er zelf niets van.

Ruim een kwart ziet wel dat leeftijdsgenoten hun baan kwijt raken of niet aan de bak komen. Meer dan 70 procent denkt dat het voor mensen die net een diploma hebben lastig wordt om een baan te vinden. Toch maken ze zich nog geen zorgen over hun eigen positie.

Rouvoet

Dat blijkt zondag uit een onderzoek dat minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft laten uitvoeren onder 578 jongeren.

Volgens de onderzoekers van bureau Ruigrok Netpanel denken de meeste jongeren dat de economische crisis ook nog wel tot volgend jaar of het jaar daarop zal aanhouden.

Minderen

Desondanks zijn vier van de vijf jongeren niet bereid een stapje terug te doen in hun eisen of wensen voor een nieuwe baan. Bijna 70 procent geeft ook niet minder geld uit. Een kwart doet dat wel.

Een op de vier jongeren overweegt wel langer dan gepland door te studeren vanwege de economische crisis.

Jeugdwerkloosheid

Van de werkende jongeren bereidt een derde zich voor op eventueel dreigend ontslag door bijvoorbeeld meer te sparen of plannen te maken om door te leren.

Minister Rouvoet heeft het onderzoek laten uitvoeren om zich voor te bereiden op gesprekken met onder meer de jongerenafdelingen van de vakbonden CNV en FNV.

Maar ook ter voorbereiding van het coalitieoverleg over de aanpak van de recessie dat deze dagen gaande is. De bestrijding van jeugdwerkloosheid is wat hem betreft een topprioriteit.