NEW YORK - De Rabobank staat op een lijst van financiële instellingen die hebben geprofiteerd van de miljardenredding van de Amerikaanse verzekeraar AIG.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal publiceerde de lijst dit weekend.

Volgens de krant heeft AIG de banken sinds de redding ongeveer 50 miljard dollar (39,5 miljard euro) uitgekeerd. De uitkeringen hadden onder meer betrekking op de verzekering van verliezen op complexe Amerikaanse hypotheekproducten. Als het concern was omgevallen had de verzekeraar de betalingen waarschijnlijk niet kunnen doen.

Netvlies

Een woordvoerder van de Rabobank was zondag niet in staat te bevestigen of de bank inderdaad uitkeringen van AIG heeft ontvangen. ''Ik heb AIG niet direct op mijn netvlies en kan het nu niet checken.''

Rabobank bevindt zich in goed gezelschap. Op de lijst staan onder meer de voormalige Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs, Merrill Lynch en Morgan Stanley. Europese banken op de lijst zijn onder meer Deutsche Bank en het Franse Société Générale.

De Amerikaanse overheid redde AIG vorig jaar september op het voorlopige hoogtepunt van de financiële crisis met een noodlening. Inmiddels is het totaal aan steun dat Washington in het concern heeft moeten steken gegroeid tot 173 miljard dollar (136,7 miljard euro).