BRUSSEL - Fortis België nodigt de huidige aandeelhouders uit om 8 en 9 april te stemmen over de verkoop van grote belangen aan BNP Paribas.

Topman Karel de Boeck van Fortis zei dat zondag in het VRT-programma De Zevende Dag.

De Boeck wil de stemming niet meer beperken tot de veelal gedupeerde aandeelhouders die op 14 oktober aandeelhouder waren, zoals het Brusselse Hof van Beroep in december had bepaald.

Democratischer

''Dit is democratischer'', zei De Boeck. ''En we handelen in de geest van het arrest door de aandeelhouders te laten beslissen over de verkoop. Slechts 5 procent van de aandelen is sindsdien van eigenaar gewisseld.''

Volgens De Boeck heeft Fortis voldaan aan het arrest door de aandeelhouders voor 12 februari te laten beslissen. De aandeelhouders verwierpen toen het aanvankelijke akkoord dat de Belgische regering had gesloten met BNP Paribas.

Irritatie

De Vlaamse beleggingsspecialist Paul d'Hoore betwijfelt of de rechter dit zo heeft bedoeld. Hij voorziet grote irritatie bij de tegenstanders en twijfelaars.

De nieuwe aandeelhouders zijn voor een deel speculanten die aandelen Fortis goedkoop hebben gekocht. Zij zijn waarschijnlijk erg positief over de verkoop.

Brussel

Het Brusselse advocatenbureau Modrikamen, dat een groep aandeelhouders vertegenwoordigt, kondigt alvast een rechtszaak aan. Het bureau is ook tegen het akkoord en zal tegenstemmen.

De Boeck zei dat het nieuwe akkoord in grote lijnen hetzelfde is als het vorige akkoord. Fortis houdt nu echter meer geld in kas. ''En we hebben nu minder risico met de rommelkredieten.''

Ping An

Dat advocatenkantoor Modrikamen het akkoord opnieuw verwerpt, deert De Boeck niet. ''Modrikamen telt 1 procent van de aandelen. Er zijn nog 99 andere procenten''. Hij wijst erop dat de reacties van de aandeelhoudersverenigingen overwegend positief zijn. Hij verwacht ook steun van de Chinese verzekeraar Ping An, met 5 procent de grootste aandeelhouder in Fortis.

De Vlaamse zakenkrant De Tijd berekent dat de nieuwe overeenkomst de waarde van Fortis verhoogt met 510 miljoen euro tot 7 miljard euro. Dat komt neer op 2,98 euro per aandeel.

Als de aandeelhouders instemmen, neemt Fransman Jean-Laurent Bonnafé tijdelijk de leiding van Fortis Bank België over. Nu is de Belg Filip Diercks de baas.