BRUSSEL - De Belgische overheid, de Franse bank BNP Paribas en de Fortis Holding hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een nieuw akkoord bereikt over de verkoop van Fortis België.

Volgens de overeenkomst verkoopt de Belgische staat 75 procent van Fortis Bank in ruil voor aandelen BNP.

Daarnaast verkoopt België 25 procent van de verzekeringstak van Fortis voor 1,4 miljard euro.

De Belgische premier Herman van Rompuy sprak van een akkoord ''in het belang van spaarders, aandeelhouders, de staat en het personeel''.

BNP Paribas beloofde zoveel mogelijk banen te behouden.

Kredietcrisis

Fortis was een van de eerste financiële instellingen in Europa die bijna bezweken onder de kredietcrisis. De Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid besloten de bank op te splitsen.

Nederland kocht Fortis Nederland en ABN Amro. België nationaliseerde Fortis België.

Verworpen

De Belgische regering en BNP Paribas hadden eerder al een akkoord over de verkoop gesloten. Dat is recent nipt verworpen door aandeelhouders van Fortis.

Daarop begon de Belgische regering nieuwe onderhandelingen.

De Franse bank BNP Paribas eiste dinsdag plots extra waarborgen, ter waarde van zo'n 7 à 10 miljard euro.

De Belgische regering stelde zaterdagmorgen dat het op die eis niet is ingegaan. Wel zijn enkele zaken aangepast.

Rommelkredieten

Afgesproken is dat Fortis Holding minder wordt blootgesteld aan verliezen bij een apart bedrijf met zogeheten rommelkredieten. Het risico gaat omlaag van 1 miljard naar 760 miljoen euro.

In ruil voor deze verlaging geeft de Belgische staat een waarborg van 1,5 miljard euro en een optie op kapitaalsverhoging van 2 miljard euro.

De regering overwoog even om geen 25 maar 30 procent van de verzekeringstak te verkopen, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.

Raad van bestuur

De raad van bestuur van Fortis Holding staat achter het akkoord en zegt de nieuwe aandeelhoudersvergadering met vertrouwen tegemoet te zien.

De aandeelhouders moeten zich uitspreken over de overeenkomst, waarschijnlijk rond 8 of 9 april.