AMSTERDAM - De oplossing van de financiële crisis is ondanks de drastische maatregelen die verschillende landen hebben genomen nog lang niet in zicht.

Dat stelde de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink vrijdag in een toespraak in Amsterdam.

''Ik denk dat de crisis nog lang niet ten einde is'', stelde de centralebankpresident. ''De huidige financiële crisis lijkt op een griepepidemie en is daardoor per definitie lastig te bestrijden. Soms is de enige optie om de epidemie te laten uitrazen en de schade te beperken.''

Meer samenwerken

Daarvoor moeten landen volgens Wellink echter wel veel meer gaan samenwerken. ''Door de internationale verbondenheid van het financiële systeem zou het ondenkbaar moeten zijn om individueel actie te ondernemen.''

Hij waarschuwde dat acties die landen alleen ondernemen, kunnen leiden tot protectionisme en een verdere verdieping van de crisis.

''Hoewel landen het belang van gezamenlijke actie hebben benadrukt, ontbreekt het nog aan de initiatieven die dat tot stand moeten brengen'', benadrukte Wellink.

Waarschuwing

De topman van DNB waarschuwde daarbij dat internationale samenwerking niet alleen noodzakelijk is om de crisis op te lossen, maar ook om de maatregelen die zijn genomen om de crisis te bestrijden vervolgens weer terug te draaien.

''We moeten nadenken over een geloofwaardige exit strategie.''

''Aan het eind van de crisis, als het economisch verantwoord is maatregelen te beperken, ligt economisch nationalisme weer op de loer, ook al is dat onbedoeld.''

Internationale concurrentie

Dit zou er volgens Wellink toe kunnen leiden dat overheden hun belangen in banken veel langer vasthouden dan noodzakelijk is, met schadelijke gevolgen voor de internationale concurrentie.

Wellink kenmerkte de bestrijding van de crisis als een ''leerproces'', dat nog lang niet voorbij is. ''Ik denk dat we nog op het steile deel van de leercurve zitten."

"We hebben gezien dat maatregelen die eerst als 'te drastisch' werden bestempeld op een gegeven moment het juiste antwoord kunnen worden. En we hebben geleerd dat je een crisis als deze niet in je eentje kunt bestrijden.''