AMSTERDAM - FNV Bondgenoten sleept Unilever voor de rechter. De multinational houdt zich volgens de vakbond niet aan afspraken met het personeel.

Het is de eerste keer dat de vakbond een internationaal bedrijf via de rechtbank probeert te dwingen toezeggingen na te komen.

De bond zegt dat medewerkers van Unilever de afspraken eind 2007 met stakingen hebben afgedwongen.

Zo zou onder meer zijn overeengekomen dat Unilever een miljoen uittrekt voor de persoonlijke ontwikkeling van het personeel. Ook zouden arbeidsongeschikten niet op hun loon worden gekort. Na deze toezeggingen werden de stakingen beëindigd.

Ingrijpen

Het beloofde geld is volgens FNV nog altijd niet uitgekeerd. Ook zouden arbeidsongeschikten toch op hun loon worden gekort of met ontslag worden bedreigd. Medewerkers van Unilever voelen zich belazerd, volgens bestuurder van FNV Bondgenoten Lucas Vermaat.

"Het geeft eens te meer aan hoe het bedrijf met zijn gedragscode omgaat. Die is niets waard als je er juridisch en moreel geen beroep op kunt doen. Dus de rechter moet ingrijpen."

Hoofdpunt

Het beleid van Unilever is volgens FNV een van de hoofdpunten op een internationale conferentie voor vakbonden.

De financiële crisis zou wereldwijd tot slechtere arbeidsomstandigheden leiden. Zo zou Unilever in een fabriek in Pakistan nog altijd werken met 'honderden spotgoedkope contractanten'.

Medewerkers van Unilever voelen zich volgens Vermaat "belazerd''. Unilever wees er in een reactie op dat andere vakbonden, zoals CNV, wel hebben getekend voor de definitieve tekst van de betreffende cao.