DEN HAAG - ''Ik ga er niet over, ING is geen staatsbank.'' Dat zei minister Wouter Bos (Financiën) vrijdag in een reactie op het bericht dat bank-verzekeraar ING het personeel bonussen geeft voor het jaar 2008.

Bos wees er op dat hij wel gaat over de bonussen bij de top van ING, die allemaal geschrapt zijn. Maar wat de bank doet om het personeel te belonen, daar kan de minister niets aan veranderen.

Bos kondigde recentelijk aan met alle Nederlandse banken om de tafel te gaan zitten om een 'herenakkoord' te schrijven over beloningen in de huidige economische crisis.

Volgens Bos begrijpen mensen die lijden onder de recessie het niet als er bij banken ''met geld wordt gestrooid''.

Opheldering

De SP eiste donderdag al opheldering van Bos over de bonussen bij ING. Hij moest zich eerder in de Kamer verantwoorden over het beloningsbeleid bij ABN Amro.

De PVV wil Bos dinsdag opnieuw aan de tand voelen. Volgens Kamerlid Tony van Dijck is het ''te gek voor woorden'' dat ING eerst door de overheid overeind moet worden gehouden en nu bonussen uitdeelt met belastinggeld.

''Het bestuur heeft een dikke plank voor zijn hoofd en moet per direct zijn biezen pakken, zonder vertrekbonus'', aldus van Dijck.