AMSTERDAM - De AEX is vrijdag bij de opening van de beurshandel onder de psychologisch belangrijke grens van 200 punten gedoken. Deze stand is sinds de zomer van 1995 niet meer bereikt.

Na ongeveer een half uur handel stond de AEX-index 0,4 procent (1,26 punt) lager op 199,32 punten.

Donderdag was de index, na een dramatische beursdag, net boven de 200 punten gesloten. De afgelopen week stapelen de beurzen wereldwijd verlies op verlies.

Dieptepunt

Het is de vraag of het dieptepunt bereikt is. In de Verenigde Staten kwam het pessimisme op de beurs donderdag op recordhoogte vanwege waarschuwingen van autogigant General Motors.

"Een eventueel faillissement van het concern zou de genadeklap kunnen betekenen voor een aantal Amerikaanse banken", zei handelaar Rob Koender van Harmony Vermogensbeheer.

Aan de andere kant kan de enorme negativiteit ook een voorbode zijn voor herstel, denkt Koenders. "De emoties zijn nu te extreem."

Internetluchtbel

De hoogste stand van de AEX ooit was 703,18 punten. Dit was op 5 september 2000, op het hoogtepunt van de internetluchtbel.

Begin vorig jaar stond de index nog boven de 500 punten. Vooral in de tweede helft van 2008 en de eerste maanden van 2009 is de index met grote sprongen achteruit gegaan.

Andere beurzen

Andere Europese beurzen noteerden vrijdagochtend op ongeveer dezelfde slotstand van donderdag.

De index voor het middensegment in Amsterdam stond 0,1 procent in de plus op 269,56 punten. "Er zijn zenuwen in de aanloop naar een Amerikaans werkloosheidsrapport later vandaag. Er is nergens goed nieuws te vinden.", zei een handelaar in Londen.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers bij de AEX-fondsen. Het bedrijf presenteerde cijfers die beter waren dan verwacht. Het aandeel won 1,4 procent. Bouwbedrijf BAM stond bovenaan de AEX met een winst van 1,8 procent.

Het bedrijf had donderdag flinke klappen gekregen op de beurs, nadat het zijn doelstellingen voor dit jaar had losgelaten.

De euro noteerde een stand van 1,2700 dollar, in vergelijking met een stand van 1,2560 bij het slot van de Europese beurzen donderdag. De olieprijs steeg met 0,5 procent tot 43,82 dollar per vat.

Beleggers

Het vertrouwen bij Nederlandse particuliere beleggers lijkt volledig zoek. Zij beginnen zich langzamerhand zorgen te maken over hun eigen financiële situatie. Dat blijkt vrijdag uit de zogeheten beleggersbarometer van het onderzoeksbureau van bankconcern ING.

De barometer is vorige maand sterk gedaald naar 60 punten. In de maand ervoor stond deze nog op 74 punten.

Daarmee is de laagste stand bereikt sinds de onderzoekers begonnen met meten. In februari zag meer dan de helft van de beleggers (54 procent) de eigen financiële situatie verslechteren.

Toekomst

Beleggers zijn ook somberder geworden over de toekomst. Een derde denkt dat de eigen financiële situatie (verder) zal verslechteren.

In januari was dit nog 18 procent. Van de ondervraagden rekent 65 procent op een verdere verslechtering van de Nederlandse economie in de komende drie maanden, tegen 60 procent in januari.

ING constateert dat de animo voor beleggers om in te stappen in deze onzekere tijden niet groot is. Beleggers die aan het einde van de maand geld overhouden, zetten dit het liefst (63 procent) op een spaarrekening.

ZIE OOK:

'AEX keldert door nationalisatievrees ING, Aegon'
'De beurs blijft altijd open'