DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil onderzoek doen naar het beheer en de beleggingen van de oudedagsvoorzieningen door pensioenfondsen.

Dat heeft de CDA-bewindsman donderdagavond toegezegd na verzoeken uit de Tweede Kamer om meer informatie over de sterk geslonken buffers van pensioenfondsen door de financiële crisis.

Op verzoek van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei Donner in april een brief aan de Kamer te zullen sturen over de opzet van het onderzoek. Daarvoor gaat de minister nog met de pensioensector in overleg om de verdeling van risico's en zekerheden te bespreken.

Vorderingen

Verder zei de bewindsman na vragen van PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar dat hij de Kamer op de hoogte zal houden van de vorderingen rondom de herstelplannen van pensioenfondsen om hun buffers op orde te krijgen.

Een Kamermeerderheid van zowel regeringspartijen CDA en PvdA als VVD, GroenLinks en D66 in de oppositie steunden in grote lijnen de wijze waarop Donner de regels eerder heeft aangepast voor de herstelplannen.

Donner wil de fondsen meer tijd geven om hun dekkingsgraad op orde te brengen. In plaats van de drie jaar die wettelijk is voorgeschreven voor een herstelplan, krijgen fondsen maximaal vijf jaar de tijd.

Fonds

Maar volgens de aangepaste regeling van de CDA-bewindsman moet een fonds in de zomer van volgend jaar wel direct maatregelen nemen als duidelijk is dat het de buffers ook niet in vijf jaar op orde kan krijgen. Dat kan verlaging van de uitkering voor gepensioneerden betekenen of verhoging van de premies voor werkenden.

De SP is daarop tegen en wil dat Donner ook deze fondsen meer tijd geeft. Maar volgens de minister is dat ''blind gokken'' op betere tijden en zijn nog hardere ingrepen nodig als later blijkt dat de economie alleen maar verslechterd is.