DEN HAAG - FNV-voorzitter Agnes Jongerius waarschuwt dat het kabinet niet de verkeerde maatregelen moet nemen tegen de crisis. Het openbreken van cao's, verlagen van pensioenen of verhogen van de AOW-leeftijd zal leiden tot een confrontatie met de vakbeweging.

Dat zei Jongerius donderdagavond tegen de actualiteitenrubriek Nova, na afloop van een overleg met PvdA-leider Wouter Bos. De minister van Financiën voerde eerder op de dag het eerste crisisberaad met de coalitietop.

De regeringspartijen begonnen donderdag aan een onderhandelingsmarathon over crisismaatregelen en zeiden dat hun eerste gesprek uitstekend, intensief en constructief is verlopen.

Grote problemen

De FNV-voorzitter wil dat de coalitiepartijen de komende weken "geen maatregelen nemen die de onrust eerder groter maken dan kleiner". "Dan komen er grote problemen."

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) stelde donderdagavond na een debat in de Tweede Kamer over het mogelijk verlagen van de pensioenen, dat hij juist de regels versoepeld heeft om te voorkomen dat op grote schaal kortingen doorgevoerd moeten worden.

Een Kamermeerderheid van zowel regeringspartijen CDA en PvdA als VVD, GroenLinks en D66 in de oppositie steunde in het debat ook het beleid van Donner.

Toenemend tekort

Verder zei de CDA-bewindsman dat wat hem betreft een verhoging van de AOW-leeftijd uit oogpunt van de arbeidsmarktsituatie nu niet aan de orde is. Eerder pleitte hij er altijd voor dat mensen langer door moeten werken, wegens het toenemend tekort aan vakkrachten.

Het verschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 helpt ook het begrotingstekort wegwerken. Maar bij die suggestie verwees Donner door naar zijn collega Bos.