AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING gaat zijn personeel over 2008, het jaar waarin het concern voor het eerst in zijn geschiedenis verlies maakte, toch bonussen uitkeren.

Dat bevestigde een woordvoerder van ING donderdag naar aanleiding van berichtgeving van de website 925.nl.

''Er zijn in het verleden afspraken gemaakt. Aan de ene kant willen we die nakomen, aan de andere kant willen we rekening houden met de huidige situatie'', zei de woordvoerder.

ING zit in zeer zwaar weer door de financiële crisis. Tot twee keer toe moest het bedrijf bij de Nederlandse staat aankloppen voor steun. In november kreeg ING een kapitaalinjectie van 10 miljard euro.

In januari werd bekend dat de staat een groot deel van het risico op Amerikaanse probleemhypotheken overnam.

Bonussen

Website 925.nl stelde op basis van bronnen dat het totaal aan bonussen ongeveer 950 miljoen euro bedraagt.

De woordvoerder sprak dit tegen en stelde, zonder een getal te noemen, dat het werkelijke bedrag ''daar ver vandaan ligt.''

Opheldering

Toch wil de SP in de Tweede Kamer opheldering van minister Wouter Bos (Financiën) over de bonussen bij ING. ''Het gaat mij niet om de gewone baliemedewerker van ING die weinig verdient en moet vrezen voor zijn baan.

Maar ik zou het idioot vinden als bankiers die medeverantwoordelijk zijn voor de crisis een bonus krijgen terwijl ouderen moeten vrezen dat hun pensioen wordt gekort'', aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Lager

De woordvoerder van ING zei donderdag dat het totaal aan bonussen ten opzichte van 2007 meer dan de helft lager zal zijn. Dat jaar maakte ING nog 9,2 miljard euro winst. De medewerkers die een bonus krijgen zitten door het hele bedrijf.

De woordvoerder zei dat onder de bonusontvangers ook werknemers zitten die onder cao-afspraken vallen.

Schrappen

Het bestuur van ING ging vorig jaar al akkoord met het schrappen van bonussen. Dat was een van de voorwaarden voor de kapitaalinjectie van de staat.

Begin februari werd bekend dat de nieuwe topman Jan Hommen voorlopig ook geen salaris krijgt. Pas als een nieuw beloningsbeleid is vastgesteld krijgt Hommen betaald.