EINDHOVEN - De activiteiten van Philips in Stadskanaal komen in handen van het Nederlandse bedrijf PLATIN-Q Electronics. De twee ondernemingen hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend. De nieuwe eigenaar brengt het aantal volledige banen terug met 55 naar . Dat heeft Philips woensdag bekendgemaakt.

Philips wil niet zeggen hoeveel geld er met de overeenkomst is gemoeid. Het elektronicaconcern draagt de vestiging in Stadskanaal naar verwachting per 1 oktober over aan GPG Holding uit Maastricht, dat PLATIN-Q Electronics bezit.

"Er ligt een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad en we praten met de bonden over een sociaal plan", zei een woordvoerder woensdag. Volgens hem is de continuïteit van de activiteiten geregeld en heeft de nieuwe eigenaar toegezegd te investeren. Het gaat al langer slecht met de Philips-vestiging in Stadskanaal. Hierdoor werden de afgelopen jaren honderden banen geschrapt. Het elektronicaconcern verplaatste eerder al een deel van de productie naar Azië.

Glaskristallen

In Stadskanaal worden onder meer glaskristallen gemaakt, die uiteindelijk belanden in scheerapparaten en lampen. Philips blijft de halffabrikaten afnemen van de nieuwe koper. Philips kwam in 1955 naar Stadskanaal. In de hoogtijdagen werkten er ruim 3000 mensen. Volgens de Philips-zegsman heeft het elektronicaconcern bewust geprobeerd zo veel mogelijk werkgelegenheid in het noorden te behouden.

Gemeente

Daarom verkoopt Philips het terrein aan de gemeente. Op dat terrein zijn inmiddels al zes bedrijven neergestreken, die profiteren van de nabijheid van de bedrijfsactiviteiten.

Burgemeester J. Stavast van Stadskanaal zei woensdag te hopen dat de 55 ontslagen Philips-werknemers het komende jaar nieuw werk vinden in de nieuwe bedrijven op het voormalige Philips-terrein. Stavast prees zijn gemeente gelukkig met de komst van PLATIN-Q. "Het bedrijf denkt net als Stadskanaal aan de lange termijn."