DEN HAAG - De drie regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn donderdagmiddag in het torentje van premier Jan Peter Balkenende begonnen aan moeilijke onderhandelingen over een pakket maatregelen dat de recessie in Nederland moet bestrijden.

Balkenende zit het overleg voor. Namens zijn partij voeren minister Piet Hein Donner en fractievoorzitter Pieter van Geel het woord.

Voor de PvdA zitten partijleider en vicepremier Wouter Bos en fractievoorzitter Mariëtte Hamer aan tafel. Voor de ChristenUnie spreken partijleider en vicepremier André Rouvoet en fractievoorzitter Arie Slob.

Kluif

Rouvoet sprak voorafgaand aan het overleg over ''een heel grote kluif'' waar het kabinet voor staat. ''Maar de wil om er uit te komen is heel groot.''

Van Geel zei een ''constructief gesprek'' te verwachten. Ook Hamer zei er op te vertrouwen dat de coalitie eruit komt.

Alles op alles

''We gaan er alles aan doen om de economie er bovenop te helpen'', aldus Hamer voorafgaan aan het coalitieberaad. Ze wil ''alles op alles zetten om de mensen aan het werk te houden''.

Fractievoorzitter Slob zei ''veel vertrouwen'' te hebben in de onderhandelingsmarathon die donderdag is begonnen. ''Ik ben ervan overtuigd dat deze coalitie, in deze samenstelling, dit aankan.''

Bos

Minister Wouter Bos (Financiën) ziet in het aanpakken van de economische crisis en het oplopende begrotingstekort ''de grootste uitdaging in 80 jaar'' voor een kabinet.

Hij wees er donderdag na de ministerraad op dat alles wat het kabinet nu doet om de economie te stimuleren slecht is voor de schatkist en andersom zijn bezuinigingen weer schadelijk voor de economie.

Hoewel het volgens Bos niet makkelijk is om de financiële crisis het hoofd te bieden, heeft hij er volledig vertrouwen in dat het kabinet met een goed pakket aan maatregelen komt. Maar een complexe puzzel is het wel, aldus de minister.