SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol werkt schoonmakers die actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden tegen. Dat zei Ron Meyer van vakbond FNV Bondgenoten donderdag.

De schoonmakers hadden zendtijd gekocht op een groot videoscherm buiten bij de aankomsthal van Schiphol. Ze wilden daar een filmpje vertonen dat hun situatie onder de aandacht moet brengen.

De film was een keer te zien en zou binnenkort nog een tweede keer worden getoond. Volgens Meyer heeft de luchthaven nu echter laten weten dat dat niet meer mag.

Het filmpje zou niet gepast zijn. "Blijkbaar mag je bij Schiphol wel blote dames laten zien, maar geen sprekende schoonmakers.''

Intimidatie en dreigementen

De vakbondsman stelt dat de actievoerders de afgelopen tijd sowieso met intimidatie te maken hadden.

Tijdens protestbijeenkomsten zouden managers van de door Schiphol ingehuurde schoonmaakbedrijven namen hebben opgeschreven van deelnemers. Ook zouden de firma's hebben gedreigd met strafmaatregelen.

Verantwoordelijkheid

Volgens Meyer is de luchthaven medeverantwoordelijk voor deze praktijken. Het vliegveld huurt de bedrijven namelijk in. "Schiphol en de schoonmaakbedrijven willen hen de mond snoeren.''

De schoonmakers op Schiphol voeren al een tijdje actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze willen vast werk, een reiskostenvergoeding en meer respect.