DEN HAAG - Als eenderde van de negen miljoen Nederlanders die jaarlijks in het buitenland op vakantie gaan in eigen land blijft, levert dat miljarden op.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) roept mensen daarom op om in eigen land op vakantie te gaan.

Een woordvoerder bevestigde donderdag die oproep in het AD. Heemskerk geeft zelf het juiste voorbeeld, hij gaat in mei een weekje naar Terschelling.

Patriottisme

De staatssecretaris die regelmatig kritiek levert op protectionistische reacties van andere landen op de recessie, noemt dit een vorm van patriottisme.

In een reactie laat de Algemene Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) weten dat Heemskerk als overheidsfunctionaris terughoudend moet zijn in het adviseren waar burgers naartoe op vakantie moeten gaan.

Goedkoper

''Als Heemskerk vanuit patriottisme daadwerkelijk begaan is met de portemonnee van de Nederlander, kan hij beter adviseren een goedkopere buitenlandse vakantie te boeken dan een duurdere vakantie in eigen land.''

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) is wel blij met de oproep van Heemskerk.

Toerisme

''Het zet Nederland als vakantieland in de spotlight en die extra steun kunnen we in deze zware tijd goed gebruiken.''

De voorlichtster wijst erop dat ons land nog steeds vakantieland nummer 1 is voor de Nederlanders. De toeristische sector, waarin ongeveer 400.000 mensen werken, is met een omzet van 35 miljard euro de vierde bedrijfstak van Nederland.