PEKING - De Chinese premier Wen Jiabao heeft donderdag een aantal financiële doelen gesteld voor 2009. Hij deed dat in Peking aan het begin van de negendaagse jaarvergadering van het Chinese parlement, het Nationale Volkscongres.

Peking wil dit jaar een economische groei bereiken van 8 procent. De afgelopen jaren was de Chinese groei steeds uit te drukken in dubbele cijfers, maar door de wereldwijde financiële crisis is dat niet langer haalbaar.

Volgens Wen is de 8 procent groei een reële doelstelling voor de op twee na grootste economie ter wereld.

De inflatie moet in 2009 uitkomen op 4 procent, stelde de premier. In januari was de inflatie 1 procent op jaarbasis, het laagste niveau in dertig maanden. Een jaar eerder was de inflatie nog op het hoogst in jaren, met een stand van 8,7 procent in februari.

Ongekende moeilijkheden

Wen benadrukte tijdens zijn toespraak voor de bijna drieduizend parlementsleden dat China voor ''ongekende moeilijkheden en uitdagingen'' staat, nu de economie wereldwijd afkoelt. Peking verwacht dan ook een begrotingstekort van 950 miljard yuan (110 miljard euro).

Dat komt neer op 3 procent van het bruto binnenlands product. China trok eerder een bedrag van 585 miljard dollar (461 miljard euro) uit om de economie te ondersteunen. De beurzen trokken woensdag wereldwijd aan, onder meer door geruchten dat de Chinese regering meer geld zou willen uittrekken om de economie te stimuleren. In zijn toespraak maakte Wen niet duidelijk of er extra geld komt voor dit soort maatregelen.

Het hoogste staatsorgaan van China zal de komende dagen vooral over economische zaken spreken. Een wet die meer sociale zekerheid moet creëren, wordt hoogstwaarschijnlijk aangenomen.

Daardoor krijgen de 1,3 miljard inwoners van China toegang tot basale medische voorzieningen, verzekeringen tegen werkloosheid en pensioenen.

Ook een wet die werkgevers verplicht contracten af te sluiten met werknemers, wordt vermoedelijk aangenomen.