AMSTERDAM - Regionale opleidingencentra (ROC's) schrappen dit jaar honderden arbeidsplaatsen door het wegvallen van overheidsgeld.

Alleen al bij het ROC van Amsterdam en het ROC Midden Nederland gaat het om in totaal meer dan driehonderd voltijdsbanen.

Dat hebben de twee instellingen woensdag tegen het ANP gezegd. Eerder werd al bekend dat ROC Aventus wegens een groot tekort op de begroting bijna 40 banen wegstreept.

De drie roc's stellen dat zij moeten saneren omdat zij minder geld voor bijvoorbeeld vernieuwing krijgen.

Externe krachten

Bij ROC Midden Nederland staan 170 banen op de tocht. Behalve door het wegvallen van tijdelijk geld van de overheid moet de school voor middelbaar beroepsonderwijs ook de broekriem aanhalen omdat er te veel externe krachten waren ingehuurd.

Volgens een woordvoerster van ROC Midden Nederland denkt de instelling dat de banenvermindering zonder gedwongen ontslagen kan worden doorgevoerd.

De ROC van Amsterdam is zo ver nog niet. De instelling probeert wel de arbeidsplaatsen van leraren zo veel mogelijk te ontzien.

Moeilijk

In een interne brief schrijft bestuursvoorzitter Edo de Jaeger: ''Financieel gezien heeft het ROC van Amsterdam een uiterst moeilijk jaar. De reden kennen we: Er komt 9 miljoen minder aan inkomsten uit Den Haag voor 2009 en de volgende jaren.''

De instelling gaat daarom stoppen met de praktijkopleidingen, schrapt tientallen banen bij twee werkmaatschappijen en zal in de overhead nog eens ongeveer 120 voltijdsbanen laten vervallen.

FES-geld

Het zogeheten FES-geld uit de aardgasbaten betekent de grootste klap voor roc's. Vorig jaar ging er nog 73 miljoen uit dit fonds naar de scholen. Voor dit jaar is deze tijdelijke bijdrage gestopt.

Eerder liet staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs weten dat de scholen zelf verantwoordelijk zijn voor hun bedrijfsvoering.

''De opstelling van Van Bijsterveldt is tamelijk hard'', zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. ''Dit is foute boel. In tijden van economische crisis moet er niet bezuinigd worden op mbo-scholen'', vindt hij.

Studenten

Ook Kamerleden Jack Biskop van het CDA en Staf Depla van de PvdA maken zich zorgen dat studenten last krijgen van de ontslagen. Zij vinden wel dat de roc's niet alleen naar de overheid moeten wijzen.

''Zij hebben zich rijk gerekend want ze wisten dat de FES-gelden tijdelijk waren'', aldus Biskop. Depla wil scholen bovendien niet belonen voor mismanagement.

De twee stellen wel dat scholen extra steun moeten krijgen voor het invoeren van een nieuwe lesmethode, waarmee leerlingen beter op de praktijk worden voorbereid.