NUNSPEET - Zorginstelling Philadelphia hoopt deze week overeenstemming te bereiken met de ondernemingsraad en vakbonden over een sociaal plan voor ongeveer tachtig medewerkers die ontslagen moeten worden. Dat heeft een woordvoerster woensdag gezegd.

In totaal zullen ongeveer 330 banen worden geschrapt. Maar 250 daarvan, in de directe zorg, worden na natuurlijk verloop niet meer opgevuld. De tachtig ontslagen vallen bij managementsfuncties en onder mensen die geen directe zorg aan cliënten verlenen.

Philadelphia heeft haast om met een reddingsplan te beginnen. De mega-instelling, met 9500 medewerkers en ongeveer achthonderd vestigingen, is in zeer grote financiële problemen geraakt door jarenlang wanbeheer.

Schoon schip

De nieuw aangestelde leiding wil zo snel mogelijk schoon schip maken. Nog niet alle cijfers zijn beschikbaar, maar de organisatie hoopt met het herstelplan ongeveer 21 tot 25 miljoen te verdienen. Een faillissement moet zo worden afgewend. Onderdeel van het plan is dat veel gebouwen worden verkocht.

ABVAKABO-bestuurder Jan Kramer, woordvoerder van de vakbonden, zegt dat ze in principe instemmen met het sociaal akkoord.

Hoeveel mensen hun baan verliezen, is volgens hem pas definitief vast te stellen als alle cijfers bekend zijn. De bonden willen bovendien nog onderhandelen over randvoorwaarden.

Begeleiding

Uitgangspunt van het sociaal plan is volgens hem dat medewerkers begeleid worden naar ander werk. Eventueel is het ook mogelijk dat ze een financiële regeling krijgen aangeboden, bijvoorbeeld om een eigen bedrijfje te beginnen.

Kramer verwacht dat het akkoord binnen twee weken, inclusief raadpleging van de achterban, kan worden ondertekend.