NEW YORK - Amerikaanse bedrijven hebben in februari het ontslag aangekondigd van 186.350 werknemers, 23 procent minder dan een maand eerder.

Dat maakte het detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas woensdag bekend.

In januari kondigden bedrijven in de VS nog het ontslag aan van 241.749 werknemers.

Dat was het hoogste aantal van de afgelopen zeven jaar. De aangekondigde ontslagen lagen in februari echter nog altijd anderhalf keer hoger dan een jaar eerder.

Stabiliseren

''De daling geeft ons de hoop dat de piek in januari is bereikt en dat het aantal ontslagen nu zal afnemen of op zijn minst zich zal stabiliseren'', stelde onderzoeker John Challenger. Volgens hem is de kans wel groot dat ook de rest van het jaar elke maand zeker 100.000 banen verloren zullen gaan.

Banenverlies

De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in februari met 697.000 banen afgenomen.

Dat maakte salarisstrookverwerker ADP woensdag bekend. Het aantal banen in de Amerikaanse private sector nam in de acht jaar dat het bedrijf de onderzoeken uitvoert nooit eerder zo sterk af.

614.000 banen

Het banenverlies viel dan ook aanzienlijk groter uit dan verwacht. Analisten geraadpleegd door persbureau Reuters hadden een afname met 610.000 banen voorzien.

ADP maakte verder bekend dat in januari aanzienlijk meer banen verloren zijn gegaan dan gedacht. In de eerste maand van het jaar verdwenen 614.000 banen, in plaats van het eerder gemelde aantal van 522.000.