AMSTERDAM - De aandelenmarkt in Amsterdam is woensdag bij de opening opgekrabbeld na de grote koersverliezen van de afgelopen dagen, die de AEX-hoofdindex op het laagste niveau sinds 1995 hebben gebracht.

Van een echte verbetering van het sentiment is volgens handelaren evenwel geen sprake.

De AEX-index noteerde drie kwartier na de opening 1,7 procent hoger op 206,01 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen steeg 0,8 procent tot een stand van 273,71 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs klommen in de vroege handel 1,3 tot 1,5 procent.

Technisch herstel

Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer gaat uit van een technisch herstel. ''We zijn in twaalf handelssessies 21 procent gedaald, dus dat zou toch wel een keer mogen.'' Maar de 'kopersstaking' van de afgelopen tijd toont volgens Koenders aan dat het vertrouwen ver te zoeken is. ''We zijn lamgeslagen.''

Koploper bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal met een koersstijging van 6 procent. Het zwaarwegende staalconcern kreeg een opwaardering van de Zwitserse bank UBS.

Ook de recent zwaar onder vuur liggende financiële fondsen ING en Aegon waren in trek met koerswinsten van 3,9 en 5,5 procent.

Ahold

Tot de weinige dalers in de AEX behoorden supermarktconcern Ahold en bierbrouwer Heineken. Ook telecombedrijf KPN bleef met een koerswinst van 0,6 procent achter bij het gemiddelde.

Die bedrijven gelden als relatief recessiebestendig en werden minder hard geraakt door de recente scherpe koersdalingen.

Super de Boer

Supermarktbedrijf Super de Boer maakte bekend dat de winst in 2008 is verdrievoudigd, en werd 5,1 procent meer waard. Ook textielfabrikant TenCate publiceerde solide cijfers over 2008 en werd beloond met een 4 procent hogere koers. Uitzender USG People steeg ondanks een kwartaalverlies 3,7 procent.

De euro stond woensdagochtend op 1,2535 dollar. De Europese eenheidsmunt was dinsdag aan het einde van de handel in Europa 1,2560 dollar waard. De prijs van een vat ruwe olie van 159 liter steeg 1 procent tot iets boven de 42 dollar.